Jan Peeters werd geboren op 27 juni 1966. 

Hij begon zijn muzikale studies in zijn geboortestad Genk aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans waar hij piano en klarinet studeerde. Naderhand vervolgde hij zijn muziekstudies aan het Lemmensinsituut te Leuven. Daar behaalde hij de laureaatsdiploma’s voor piano (1989) bij Marc Erkens, kamermuziek (1990) bij Paul Beelaerts en koorleiding (1994) bij Erik Van Nevel.

De eerste jaren dirigeerde hij naast Pro Cantione ook het Maaseiker a-capellakoor en De Karolingers.   

Als freelance dirigent werkte hij o.a. met het kathedraalkoor de Capella Sancti Michaelis in Brussel en met de Capella Academica in Leuven. 

Verder verleent hij regelmatig technische bijstand aan andere koren via Koor en Stem (Koorfederatie Vlaanderen).

Als pianist is hij vooral actief als begeleider in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk, op het domein van de kamermuziek en als begeleider van zangers en koren. 

Naast de profane instrumentale muziek heeft de religieuze koormuziek altijd een belangrijke plaats gehad in de ontwikkeling van Jan als muzikant. Zijn aanstelling als Kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren in september 2003 zorgde dan ook voor een mooie wending in zijn loopbaan. 

Het is een opdracht die hem nauw aan het hart ligt. Hij zet zich daarbij in om met zangers van elk niveau, verdeeld over verschillende liturgische koren, te werken aan kwaliteitsvolle zang binnen de liturgie. 

Naast de liturgische koren dirigeert hij in Tongeren ook het instrumentaal ensemble Collegium Musicum en De Kleine Cantorij, een semiprofessioneel kamerkoor dat zowel actief is in de liturgie als op het concertpodium en dat met het grotere koorrepertoire. 

Vanaf september 2013 werd Jan ook leraar Koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium te Hasselt.